Autor: 021.rs

Novi Sad
08.09.2023.
15:05 > 14:38
Firma "Kordun gradnja" koja je u posedu privatne parcele u Veterniku zbog koje je nemoguće urediti infrastrukturu, kaže za 021.rs da ih niko iz Grada nije kontaktirao da to reše.
  • joca

    21.02.2024 15:38
    ulica s.selenica Veternik
    grabi ko sta moze i bog nas je zaboravioKATASTROFA


  • Cicka

    11.09.2023 08:23
    Ulicom Stevana Sindjelića od Marije Bursać do Svetolika Rankovića je nemoguće proći autom. I to malo puta što su ljudi sami nekako nasuli se pretvorilo u gomilu rupa. Gradska uprava kao da je zaboravila na nas. Nema puta, nema kanalizacije, nema zvaničnog priključka za vodu (iako svi imamo brojila i uredno plaćamo). Gradska kuća je udaljena 7 km, ali nečinjenjem gradskih vlasti kao da smo od civilizacije udaljeni svetlosnim godinama.
  • Centar

    10.09.2023 14:46
    Ima li nekog u Skolskoj 3?
    Kako Gradska uprava za urbanizam i gradjevinske poslove uopste izdaje upotrebne dozvole za takve objekte? Da je postupak sistemski drugacije resen, i sistem postavljen tako da sluzi gradjanima, a ne samo investitorima i gradu, ovakve i drugacije situacije se ne bi desavale.
  • Mirko

    10.09.2023 11:38
    Pedja nemaš pojma
    Investitoru se prilikom obračuna komunalija o kojim pričaš odbije cena za nedostajuću infrastrukturu u ovom slučaju za put 20%manje, onda investitor plati umanjenje komunalije proda stanove uknjizi zgradu na njivi pa onda stanari idu u gradsku kuću i kukaju kako nemaju kanalizaciju, put, vodu itd... A sto nisu kukali kad su kupili kvadrat po 30 ili 40% manje od cene gde ima i put i voda i kanalizacija. I što investitor ne plati kad dobije put 20% ili u ovom slučaju ne ustupi tu parcelu gradu.
  • Veternik

    09.09.2023 07:07
    Sta ocete
    Kako da resi grad kad on ima deset ili petnest svojih ulica i trideset zgrada
  • Djomla

    08.09.2023 20:46
    Pedja objasnio
    Nisu bas tolika davanja po kvadratu ali ostalo istina detelinara do nedavno bila bara ulica katastrofa a love je uzeo grad za opremanje i za dozvole samo pojela maca sve ide u budzet pa onda daj 100e narodu a ulicu kanalizaciju skole vrtice nek cekaju jeftinije je.
  • @ bb

    08.09.2023 20:06
    Ocito investitor nije hteo da se primeni clan 14 odluke o doprinosima i da mu se doprinos za uredjivanje gradjevinskog zemljista za objekat koji gradi umanji za trzisnu vrednost parcele (koja bas i nije trzisna) koja je namenjana za planiranu javnu povrsinu-ulicu.
    investitor moze ali ne mora da da izjavu i potpise taj sporazum.
    zasto? cena je ekstremno mala i nema veze sa trzisnom. i onda ni ne pristaju na to.
    objekti dobili upotrebnu dozvolu i sad je zavrsen postupak po kojem se ovo brzo moglo srediti.
    sad ostaje da grad uvrsti sredstva u program za otkup te parcele,plus mora da se sprovede postupak eksproprijacije i to traje. cena trzisna. a vecina investitora tuzi grad i to je tzv fakticka eksproprijacija i to iz razloga sto poreska uprava ceni metar kvadratni ulice kao metar kvadratni stana.
    i sad je pitanje kako resiti stvar?

    ps
    da li je uprava za urbanizam smela da izda gradjevinsku dozvolu?
  • Minja

    08.09.2023 19:30
    Investitor ne resi ni pitanje puta ni pitanje posuda za smece iako to sve debelo naplati.
  • BB

    08.09.2023 18:53
    ....
    Član 14. Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta Grada Novog Sada uređuje da je investitor u obavezi , da uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži IZJAVU da li ustupa neizgrađeno građevinsko zemljište Gradu, nakon čega može da ostvari pravo na umanjenje iznosa doprinosa. Sprazumom koji se zaključuje između Gradske uptave za građevinsko zemljište I investitora uređuju se imovinsko pravni odnosi.

    Uslov za zaključenje ovog sporazuma je da je građevinsko zemljište planirano za izgradnju infrastrulturnih objekata I da predstavlja pristup parceli na kojoj se gradi objekat.

    Investitor je ovo sigurnmo znao.

    Sličnu situaciju imate u ulici Branka Bajića gde je čak I zaključen Sporazum ali je I raskinut nakon četiri meseca pa je tako Grad poklonio investitorima 12.000 m2 koji oni ne mogu da legalizuju.

  • Peđa

    08.09.2023 16:49
    Pre nego što napišete komentare na neku temu, prvo se upoznajte sa propisima. Svaki investitor pre nego što počne bilo koju zgradu plaća gradu taksu za KOMUNALNO OPREMANJE što podrazumeva, struju, vodu, asfalt, rasvetu, grejanje, kanalizaciju... Te takse su od 100-200€ po svakom kvadratnom metru zgrade, zavisno od lokacije. Dakle, gradu je pre početka gradnje plaćeno da ulicu sredi. Investitor završi zgradu, a grad ne uradi još dve godine ništa, jer nema para u budžetu, pojela maca. Da se takse za komunalno opremanje ne koriste za opremanje nakitom ljubavnica političara, Novi Sad bi izgledao kao Tokio.
  • japan

    08.09.2023 15:58
    pa sto nisi ponudio gradu te parcele kad su ti zaracunavali doprinos?
    a da nije ti bio dovoljan iznos koji se zaracunavao?!
    a punu trzisnu cenu tj cenu koju republicka poreska zaracunava kao vrednost metra kvadratnog stana mozes ostvariti ili da tuzis grad ili da te ubace u godisnji program?
    a mogao si i da sam opremis i izvedes ulicu i onda je poklonis gradu.
    ali ...
  • Kona

    08.09.2023 15:55
    Vrlo smo lakoverni kad je u pitanju investitor.
    Rekao je da će ulični deo asfaltirati u jesen 2022., pa je pomerio za proleće 2023., a onda smo dobili informaciju da od toga nema ništa.
    Pa zapamtitr, to je Kordun gradnja.
  • Jana

    08.09.2023 15:32
    Deca imaju vremena za nauciti plivati u barama ispred zgrada dok se investitor i grad dogovore
  • Maja

    08.09.2023 15:11
    Mi u jednoj ulici u futogu mismo imali struju godinama. Vlasnik parcela nam je prodao parcele ali nije doveo struju. Kad smo se bunili ostalo je da grad odradi uslove i dovede struju do svih parcela. To godinama nije urađeno pisali smo svi i predsedniku i gradu i ministrima, samo su prevacivali loptu sa jednog na drugo. i sećam se da je bilo rešeno brzo jer kad su svi bili na godišnjem u eps tad je od vučić stigao dopis zašto se ne rešava trafostanica i struja za nas. Jedan momak koji je tamo radio preko lizinga je odgovorio i njemu i nama zvanično. Grad nije ispunio obavezu nije otkupio parcele gde treba da bude trafostanica i zakonski nisu dužni da rade sve dok grad to nesredi. I onda je bilo sređeno za par dana. A momak za nagradu dobio otkaz. Jer zamislite nije smeo da vređa gradsku vlast
  • Skimmer

    08.09.2023 15:00
    Komšije
    I mi na Sajlovu čekamo ulicu širine 5 m ali ništa, i dalje prolazi autoput seoskim putem, pored kuća i kolica sa bebama.
  • Zare

    08.09.2023 14:57
    Nisam ja ti si. To ste trebali da rešite pre nego što ste prodali stanove.Uvalili mačku u džaku,i sad ko je naseo naseo je. Ovo jednog stanara ne treba ni da interesuje, vi ste prodali stan na ključ u ruke sa resenom okolinom, a u realnosti ništa nije tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna